Om Mjälloms

SVERIGES ÄLDSTA TUNNBRÖDSBAGERI – SEDAN 1923

Vatten, mjöl och heta ugnar. Det är ursprunget till den svenska brödklassikern tunnbröd. Tunnbrödets historia går att spåra till Höga Kusten och här, i den lilla byn Mjällom grundades 1923 Sveriges äldsta tunnbrödbageri, Mjälloms Tunnbröd.

Om Mjälloms Tunnbröd

 

Vår hemlighet: svenska spannmål av högsta kvalitet, hundraårigt hantverkskunnande och en stor dos passion. Vi bakar allt i vårt eget bageri och bagarstuga. Tunnbrödsbakningen följer samma steg som när den första degen sattes, helt enligt farmor Ruts recept, kunskap och tradition.

I snart 100 år

har vi utvecklat mathantverket tunnbröd och levererat stunder av njutning. Farmor Ruts originalrecept är bevarat och vi har genom vår nyfikenhet och kunskap utvecklat och bevarat tunnbrödet i generationer med kunniga bagare. Undrar om farmor Rut från bagarstugan i lilla norrländska Mjällom kunde föreställa sig att hennes bröd skulle bli en svensk klassiker och prisbelönt av Gastronomiska Akademien? Då, när hon försåg skogshuggare, fabriksarbetare och folk i byar längs älven med sitt goda bröd, packat i trälådor. Farmor skulle nog blivit stolt om hon vetat att hennes tunnbröd, så här nästan 100 år senare, avnjuts såväl vid frukostbord som på gourmetrestauranger.

Vi bakar

fortfarande tunnbrödet i den ugn som vi installerade 1946, utkavlat i samma valsverk som då. Under bakningens gång så använder vi våra egna mått och sinnen för att få fram vad som är det perfekta tunnbrödet, allt utifrån farmor Ruts syn på hur ett tunnbröd ska se ut och smaka. Resultatet är ett riktigt gott gyllengräddat tunnbröd med krispiga bubblor.

Vi fortsätter

att hålla våra sinnen öppna för nya frestande smaker, trender och läckra recept. Idag samsas det klassiska tunnbrödet med gourmetprodukter som ursprungsbrödet 1923 och tunnbrödschips. Brödleveranserna går inte bara till bygden utan till hela Sverige, Norge och Finland.

Har du ännu inte provat tunnbröd föreslår vi en krispig tunnbrödsmörgås med en bit potatis, lite crème fraiche och en klick löjrom. Eller varför inte en paltbrödsmacka med en god paté eller avokado på. Fast det är så klart – det är ju nästan allra godast med bara en klick smör.

Fakta

Huvudägare till Mjälloms Tunnbröd är Torbjörn Ullsten och som VD, storbagare och tunnbrödshandlare driver han farmor Ruts bageri vidare tillsammans med familjen. Företaget har 17 anställda och omsätter 30 miljoner.

Kontakt