Vår historia
En klassiker
blir till
En god vana sedan 1923 – Vem hade kunnat tro att kvinnlig rösträtt, ett lån på 1 000 kronor och en kvinna med en otrolig ”åstadkommation” skulle resultera i Sveriges numera äldsta Tunnbrödsbageri?
Vår historia
Tunnbröd har mycket gamla traditioner i Höga Kusten. Som framgår av namnet är brödet tunt vilket har sina historiska och klimatiska skäl. Vete är det bästa sädesslaget att baka bröd av, men genom det kalla klimatet och de korta somrarna blev kornet det enda sädesslag som kunde odlas i norra delen av landet. Då kornmjöl i motsats till vete inte har någon naturlig glutenhalt, som behövs för att få deg att jäsa och därmed kunna genomgräddas, plattade man ut degen istället. På det sättet blev den tunna korndegen genomgräddad och tunnbrödet var ”gudskelov” uppfunnet. Allt började i en liten bagarstuga i Mjällom, ett litet samhälle i innersta Nordingrå mitt i hjärtat av Höga Kusten. Här har tunnbröd och skotillverkning svarat för sysselsättningen i flera decennier och det var här i källan till Svensk tunnbrödskultur som Sveriges äldsta Tunnbrödsbageri Mjälloms Tunnbröd såg sitt ljus.
Förr hade varje bonde en egen bagarstuga på gården där man gjorde höst- och vårbaket för husbehovet. Vid industrialismens intåg hade arbetare såväl som tjänstemän ingen tid till tunnbrödsbak och inga egna bagarstugor varpå de kom att leja speciella bagerskor som utförde arbetet åt dem. En sådan bagerska var vid sekelskiftet Kristina Viberg. Hennes dotter, Rut, visade sig redan i unga år vara en duktig tunnbrödsbagerska och hon hjälpte ofta sin mor.
1923
Rut Viberg startar Mjälloms Tunnbrödsbageri
Med nyvunnet självförtroende i samband med kvinnlig rösträtt två år tidigare tar den ensamstående Rut, 21 år, ett stort beslut. Med sparade pengar och ett lån på tusen kronor av skofabrikör Nordlanders far, tar hon det modiga beslutet att bygga en bagarstuga och starta ett tunnbrödsbageri. Mjälloms Tunnbrödsbageri hade sett dagens ljus. Brödet packas till en början i stora sockerfat och körs ut med häst och vagn ner till Klockestrand som första anhalt.
1930
Åstakommation och utbyggnad
Tack vare bakkunskaper och ett entreprenörsskap, som Rut själv kallade ”åstakommation”, tar tunnbrödbakandet fart. 1930 har Rut tre vedeldade ugnar som sysselsätter 10-talet flickor då tillverkningen är uppe i 400 – 500 kg tunnbröd per dag. Man har övergått från de stora sockerlådorna till mindre trälådor som spikas för hand på kvällarna. Rut gifter sig med Evert Ullsten det här året, en man hon träffat mellan brödbaken, då han var körkarl och körde ut mjöl till bageriet. Deras fokusering på försäljning, produktion och distribution möjliggör flera utbyggnader.
1935
Första maskinen installeras
Första steget i mekaniseringen av tunnbrödsbakningen tas och man köper in en uppslagningsmaskin som gör de runda degämnena som sedan ska kavlas ut till stora tunnbrödskakor. Detta underlättar och snabbar upp produktionen så att man hinner baka mer då efterfrågan är stor.
1941
Rikstäckande distribution
Redan vid den här tiden är vi rikstäckande och har sex vedeldade ugnar, vi bakar 800 – 1000 kg tunnbröd per dag. Hantverket är noggrant bevarat även fast vi har rätt så stor produktion. Man bestämmer sig dock för att underlätta hanteringen genom att sätta in maskiner.
1946
Minskning av tunga arbetsmoment
För att undvika tunga arbetsmoment och kunna öka produktionen ytterligare utvecklas en utkavlingsmaskin i samarbete med Erik Ahlenius i Häggvik och en elektrisk ugn köps in från Allan Holmqvist AB i Stockholm. Strax därefter så byter vi namn till Mjälloms Elektriska Tunnbrödsfabrik. Rut Ullsten utbrast spontant ”Himmelrike på jorla” när hon fick se maskinerna. Även om tekniken och mycket annat förfinats genom åren var denna konstruktion så bra att den än idag ligger till grund för tunnbrödsbaket vid Mjälloms Tunnbröd.
1974
Andra generationen tar över
Andra generationen tar över och bageriet flyttar till Ullånger Andra generationen, Ivan Ullsten och hans fru Laila, tar över familjeföretaget. Några år senare flyttas tunnbrödbaket från Mjällom till Ullånger. Efter flera års kraftig expansion blir bageriet, anno 1923, i Mjällom för litet och mark saknas för att bygga ut ännu en gång. Man beslutar sig då för att bygga ett nytt modernt bageri i Ullånger, ett par mil från Mjällom. Man behåller självklart namnet Mjälloms som gjort både orten och brödet känt i hela Sverige. Vårvintern 1977 står det nya bageriet klart.
1982
Gammeldags lanseras
Vårt signum Gammeldags Tunnbröd lanseras det här året. Provbak på provbak görs för att nå målet för hur just ett Gammeldags Tunnbröd ska vara. Resultatet visar sig vara perfekt då detta senare blir våran storsäljare. Degen är lite kraftigare och skiljer sig från de andra sorterna i bakprocessen. Brödet bygger på farmor Ruts gamla recept och som alltid kavlar vi tunt för att få ett krispigt och gyllengräddat tunnbröd, precis som det ska vara.
1990
Bevarande av en viktig gastronomisk tradition
Mjälloms Tunnbröd tilldelas en utmärkelse och diplom av Gastronomiska Akademin i Stockholm den 8 november för sitt tunnpaltbröd och bevarande av en viktig gastronomisk tradition.
1992
Tredje generationen tar över bageriet
Tredje generationen, Torbjörn Ullsten tar över driften av familjeföretaget och precis som sin farmor är han nu 21 år. Tillsammans med sin fru Ethel Ullsten driver han utvecklingen av bageriet in i en ny tid. Företagets produkter bygger på farmor Ruts recept och vi har nu 13 olika sorter.
1995
Paketeringen byggs om
Tidernas hittills största investering i produktionen görs för att effektivisera arbetet och möta tidens krav på bl.a. kvalitet och arbetsmiljö. Den i princip 49 år gamla produktionslinjen byggs om och den manuella förpackningslinjen byts ut mot modern teknik.
2000
Utvecklingen till ett modernt bageri
Bara några år senare gör industriroboten sitt intåg i bageriet och vi bygger därmed bort tunga lyft av fyllda tunnbrödskartonger. Utveckling av mathantverket påbörjas och t.ex. lanseras Tunnbrödskex, chokladdoppat tunnbröd och Tunnbrödschips på marknaden. 2007 får Torbjörn Ullsten motta Angermannalagets Kulturpris för sin kunskap om tunnbröd och starka tro, vilja och kraft att bevara en för Ångermanland viktig kultur. I detta fall matkultur, tunnbrödet.
2007
Fjärde generationen tunnbrödsbagare tar över
Sedan 1923 har vi tagit steget från vedeldade ugnar till ett modernt bageri. Tillverkningsprocessen har bevarats och vi bakar i samma utkavlingsmaskin som vi konstruerade 1946 medan paketering av tunnbrödet har automatiserats. I dag drivs företaget av Torbjörn Ullsten med familj, fjärde generationens tunnbrödsbagare, i ett modernt bageri i Ullånger, ett par mil från Mjällom. Vi har lagt största omsorg på att bevara tunnbrödets unika karaktär. Vår tunnbrödsbakning följer därför samma steg som när den första degen sattes. Vi fortsätter dock att hålla våra sinnen öppna för nya frestande smaker, trender och läckra recept. Idag samsas det klassiska tunnbrödet med gourmetprodukter som ursprungstunnbrödet 1923 och tunnbrödschips. Brödleveranserna går inte längre bara till bygden utan till hela Sverige och till kontinenten.
2023
Företaget fyller 100 år
Grunden till familjeföretaget lades redan i början av 1900-talen men 2023 fyller företaget Mjälloms Tunnbröd 100 år! En milstolpe som vi firar tillsammans med alla som har möjlighet att komma på vårt öppet hus den 15 september.