Om Mjälloms Tunnbröd
BAGERI
Det är hantverket som gör skillna’n – Tunnbrödsbakning är ett hantverk, en strävan efter balans. Balans mellan de fina råvarorna, rätt känsla i degen och värmen från den heta ugnen. Enligt oss är brödbaket ett ständigt möte mellan människa, natur och ingrediens.
VÅRT BAGERI
Varje dag är en ny utmaning där vädret är med och påverkar bakningen. Fuktigheten, värmen och vinden gör att både deg och gräddning påverkas och här är det viktigt att ha en fingertoppskänsla för hur tunnbrödet ska smaka, kännas och se ut. Bagarna tittar ständigt till degen, känner, noterar och justerar vattenmängd och degens tjocklek. Allt för att få fram vad vi menar är det perfekta tunnbrödet. Doften leder vägen för våra erfarna bagare – såväl som känslan. Så även den gyllene färgen på brödkakan förstås. För att inte tala om de lagom stora, gräddade bubblorna som bildas i vår bakugn från 1946.
Sedan 1923 har vi tagit steget från vedeldade ugnar till en elektrisk ugn och mekanisk utkavling på 40-talet, som fortfarande är hjärtat i vår tunnbrödsbakning. Kanske inte så modernt egentligen men varför ändra på ett vinnande koncept? Vi lägger största omsorg på att bevara vårt tunnbröds unika karaktär. Tunnbrödsbakningen följer därför samma steg som när den första degen sattes.
Det är hantverket som gör skillna’n
SÅ HÄR GÅR DET TILL NÄR VI BAKAR TUNNBRÖD
Trågen
Här börjar degens resa. Degen sätts för hand av trågaren. Mjöl, vatten och av oss utvalda ingredienser vänds ner i baktråget enligt recept. Trågaren känner varsamt på den varma degen för att se till att den har rätt konsistens. Att den är redo för att bakas ut helt enkelt. Om inte, justeras vattenmängden tills trågaren känner att degen har rätt kvalitet, så även vilotiden i grytan.
Trallan
I trallan får våra degar vila och jäsa innan de förs ner till utkavlingen. Trågaren arbetar med van hand och tippar ner degen i trallan med degspateln. Alla degar mår bra av mörker och vila, så även våra. Vilotiden för de olika tunnbrödssorterna ser olika ut, där en del sorter behöver längre tid än andra.
Valsverk
1946 konstruerade Mästersmed Erik Ahlenius och farmor Rut vårt geniala valsverk som kunde kavla ut tunnbrödsdegen automatiskt. Även idag kavlas den tunna degen i samma valsar. Valsarnas avstånd justeras av bagaren och kan ändras från dag till dag beroende på degens kvalitet.
Stampen
Efter utkavlingen kontrolleras tjockleken och känslan på degen med hjälp av en stans den sk. stampen. Bagaren formar en liten degklump i handen med hjälp av stampen och därefter kontrolleras att degen har rätt konsistens och vikt.
Doftning
För att skydda brödet från att brännas i den heta ugnen och för att degen inte ska fastna i naggen stör vi på lite mjöl, så kallat doftmjöl. Mjölet har även en inkapslande effekt som binder in smaken av spannmål och ger brödet dess rätta gyllengräddade karaktär.
Naggning
Vi naggar brödet för att få fram de precis lagom stora bubblorna på brödkakan. Naggen gör även att brödet genomgräddas och får sin krispiga karaktär.
Gräddning
Degen gräddas på båda sidor i hög värme för att få den rätta färgen, smaken och krispigheten. Det är ett hantverk, där varje bakat tunnbröd är olikt det andra. Gräddningen och tiden för tunnbrödskakorna i ugnen varierar en aning och påverkas av väder och vind från dag till dag och timme till timme.
Borstning
Efter gräddningen borstar vi bort överflödigt mjöl. Doftmjölet har fyllt sin funktion och bidragit till att kapsla in smakerna. Vi vill ju inte heller att du får mjöl i ditt knä när du njuter av vårt goda tunnbröd. Efteråt kyls och packas bröden snabbt – det är därför vårt tunnbröd upplevs som nybakat när du öppnar förpackningen. Det tunnbröd som bakas hos oss kan aldrig bakas någon annanstans. Farmor Ruts mathantverk bakas fortfarande i en havsvik mitt i hjärtat av höga kusten.