Kantarellmacka
4 portioner
INGREDIENSER
- 2 skivor Gammeldags Tunnbröd
- 1 msk flytande honung
- 400 g kantareller
- 1 schalottenlök
- 100 g riven Västerbottensost
- 5 dl grädde
- 50 g smör
- ½ tsk timjan
- En bit torkat renkött
- 50 g syrad lök
- Smörgåskrasse
- Svartpeppar
Gör så här
- Börja med att sätta ugnen på 170 grader.
- Bryt Gammeldags på mitten så du får 4 ungefär lika stora bitar. Pensla brödskivorna med honung. Tips! Värm honungen lite i micron då blir den superlätt att pensla ut.
- Stek svampen i en stekpanna tills den har blivit torr, lägg sedan i smöret och stek dom gyllenbruna. Krydda med timjan, häll över grädden och sänk temperaturen lite så det får redusera till halva mängden.
- Då är det dags att lägga in bröden i ugnen så att honungen får karamelisera på bröden, det tar cirka 3 minuter. Var vaksam.
- Lägg på svampröran och strö Västerbottensost över så den får smälta ner, peppra lite.
- Riv torkat renkött över alltihop och lägg på lite syrad lök för att höja syran, och lite smörgåskrasse för att höja pepprigheten på rätten.
Syrad lök
- 2 röda lökar
- 2 msk honung
- 2 msk vinäger
Gör så här
- Skala och skiva löken tunt, använd gärna en mandolin. Lägg löken i en syltburk med ett tätt lock.
- Koka upp honung och vinäger och häll det över löken i burken.
- Skruva på locket och skaka om (det blir varmt så ta en grytlapp eller kökshandduk när du skakar om). Låt svalna något och tajta till locket och skaka om igen. Den syrade löken passar till så mycket annat och går fint att förvara i en glasburk i kylen.