Rökt sik bowl

Rökt sik bowl

4 portioner

INGREDIENSER

  • 8 st skivor Mjälloms rågtunnbröd
  • 1 st varmrökt sik
  • potatissallad (enligt recept nedan)
  • Syrad lök
  • Krasse

Gör så här

  1. Börja med potatissalladen (recept längre ned) och den syrade löken.
  2. Ta en hel rökt sik och rensa bort skin och ben, inte svårare än så.
  3. Portionera ut potatissalladen i fyra djuptallrikar och fördela ut siken lika. Lägg på lite av den syrade löken.
  4. Krossa tunnbröd över hela rätten, ungefär 1-2 skivor per person, för att höja texturen på rätten och så att man får med den härliga smaken av rågtunnbrödet i varje tugga.
  5. Toppa med lite krasse och servera!

POTATISSALLAD

  • 4 stora potatisar
  • 200 g sockerärtor
  • 1 st fänkål
  • 4 msk dillmajonnäs

Gör så här

  1. Börja med att koka potatisen och gör dillmajonnäsen medans den kokar.
  2. Hyvla fänkålen tunt och strimla sockerärtorna på längden. Skala potatisen och dela upp den i kuber, blanda allt med lite av majonnäsen så den börjar hålla ihop. Smaka av med salt och peppar

DILLMAJONNÄS

  • 1 helt ägg
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 dl matolja
  • 100 g färsk dill (stjälk och allt)

Gör så här

  1. Skär dillen i 1 cm bitar och mixa den i olja med stavmixer tills den blir slät och grön.
  2. Knäck ner ett helt ägg i en syltburk som rymmer minst 4 dl och är stor nog för att få ner stavmixerhuvudet i. Häll även ner vinäger och senap och mixa tills den blir rätt tjock.
  3. Häll sedan i dilloljan medans du mixar.
  4. Smaka av med salt och peppar, om du inte använder allt så kan den stå i kylen i 2 veckor.

SYRAD LÖK

  • 2 röda lökar
  • 2 msk honung
  • 2 msk vinäger

Gör så här

  1. Skala och skiva löken tunt tunt, en fördel är att använda en mandolin.
  2. Lägg löken i en syltburk med ett tätt lock.
  3. Koka upp honungen och vinägern och slå den över löken i burken och skruva på locket och skaka om (det blir varmt så ta en grytlapp eller kökshandduk när du skakar om).
  4. Låt svalna något och tajta till locket och skaka om igen.

Kontakt