Rökt sik bowl
4 portioner
INGREDIENSER
- 8 st skivor Mjälloms rågtunnbröd
- 1 st varmrökt sik
- potatissallad (enligt recept nedan)
- Syrad lök
- Krasse
Gör så här
- Börja med potatissalladen (recept längre ned) och den syrade löken.
- Ta en hel rökt sik och rensa bort skin och ben, inte svårare än så.
- Portionera ut potatissalladen i fyra djuptallrikar och fördela ut siken lika. Lägg på lite av den syrade löken.
- Krossa tunnbröd över hela rätten, ungefär 1-2 skivor per person, för att höja texturen på rätten och så att man får med den härliga smaken av rågtunnbrödet i varje tugga.
- Toppa med lite krasse och servera!
POTATISSALLAD
- 4 stora potatisar
- 200 g sockerärtor
- 1 st fänkål
- 4 msk dillmajonnäs
Gör så här
- Börja med att koka potatisen och gör dillmajonnäsen medans den kokar.
- Hyvla fänkålen tunt och strimla sockerärtorna på längden. Skala potatisen och dela upp den i kuber, blanda allt med lite av majonnäsen så den börjar hålla ihop. Smaka av med salt och peppar
DILLMAJONNÄS
- 1 helt ägg
- 2 msk vinäger
- 1 msk dijonsenap
- 3 dl matolja
- 100 g färsk dill (stjälk och allt)
Gör så här
- Skär dillen i 1 cm bitar och mixa den i olja med stavmixer tills den blir slät och grön.
- Knäck ner ett helt ägg i en syltburk som rymmer minst 4 dl och är stor nog för att få ner stavmixerhuvudet i. Häll även ner vinäger och senap och mixa tills den blir rätt tjock.
- Häll sedan i dilloljan medans du mixar.
- Smaka av med salt och peppar, om du inte använder allt så kan den stå i kylen i 2 veckor.
SYRAD LÖK
- 2 röda lökar
- 2 msk honung
- 2 msk vinäger
Gör så här
- Skala och skiva löken tunt tunt, en fördel är att använda en mandolin.
- Lägg löken i en syltburk med ett tätt lock.
- Koka upp honungen och vinägern och slå den över löken i burken och skruva på locket och skaka om (det blir varmt så ta en grytlapp eller kökshandduk när du skakar om).
- Låt svalna något och tajta till locket och skaka om igen.